המאמר הקרוב יעסוק בצוואה הדדית, בנושא צוואות וירושות ועורך דין צוואות אתם מוזמנים להסתכל במאמרים קודמים.
אז מה זה בעצם צוואה הדדית ובמה היא שונה מצוואה רגילה שבה המצווה מה יעשה עם עזבונו לאחר מותו ללא תלות באף גורם נוסף, צוואה הדדית באה לתת מענה למקרים בהם בני זוג רוצים להבטיח את זכויות בן הזוג הנותר בחיים עוד בטרם העזבון יעבור ליורשים הטבעיים (ברוב המקרים, הצאצאים של המצווה).
כאשר מגיעים לעורך דין צוואות וירושות ואנו מעוניינים בצוואה הדדית חשוב לציין ולהדגיש זאת בפני עורך הדין על מנת שהוא יוכל לתת לנו את המענה הנכון והמדויק בהתחשב בנסיבות וברצונות של המצווים וכמובן שלאחר מות המצווים, האמור בצוואה יבוצע ככתבה וכלשונה ורצון המת יקוים, במקרים בהם המצווה לא הבהיר את רצונו בצורה מפורשת וברורה ו/או במקרים בהם הצוואה לא כתובה כראוי, יתכן ותוקפה של הצוואה יועמד למבחן ואם יתגלו שישנם פגמים כלשהם בצוואה יתכן והצוואה כולה או חלקים ממנה יבוטלו ובפועל המטרה שלשמה נכתבה הצוואה מלכתחילה לא תמומש.
בהתאם לסעיף 8א לחוק הירושה ותיקון מס' 12 שתוקן בשנה 2005 ניתן לערוך צוואה הדדית ולטובת כך נדרשים לעבור שני שלבים: הראשון, בני הזוג מחליטים במשותף על הוראות הצוואה, השלב השני, בני הזוג תולים את ההסדרים שבצוואה ההדדית לכאלו שתלויים זה בזה.
ברוב המוחלט של המקרים, בני זוג מחליטים לערוך צוואה הדדית מתוך ראייה עתידית של החיים של בן הזוג שנותר בחיים לאחר מותו של בן הזוג האחר, דאגה לרווחתו ולרכושו. כלומר, ברוב הצוואות ההדדיות, בני הזוג מורישים תחילה את כל רכושם לבן הזוג שנותר בחיים ורק במקרה שחלילה בזמן מותם, בן הזוג השני כבר לא בן החיים, אז רק הרכוש יחולק ליורשים כפי שהחליטו בני הזוג במועד עריכת הצוואה ההדדית. גם צוואה הדדית ניתן להכין ללא ליווי של עורך דין צוואות ויחד עם זאת ההמלצה תמיד להסתייע בעורך דין ירושות וזאת על מנת שהצוואה תהיה תקפה ואף אחד לא יוכל לערער על תקינותה לאחר מותו של המוריש.
צוואה הדדית יכולה להיערך במסמך אחד שבסופו חותמים שני המצווים יחד, מבחינת הנראות נראה כי בצוואה הדדית שנערכה על מסמך אחד משותף יותר קל להראות את הכוונה והשותפות של בני הזוג אולם כתיבת צוואה הדדית בשני מסמכים נפרדים עם הוראות מתאימות תקפה באותה המידה ולעיתים גם עדיפה.
לצוואה הדדית גם מספר חסרונות שצריך לקחת בחשבון מראש בטרם מחליטים ללכת על האפשרות של צוואה הדדית:
- ביטול הצוואה – בניגוד לצוואה רגילה שניתן לבטלה בכל מועד, בין היתר בכתיבת צוואה חדשה עם תאריך מאוחר יותר והוראות סותרות להוראות הצוואה הקודמת, כאשר מדובר בצוואה הדדית, יש לשים לב האם בני הזוג עדיין בחיים או לא. במקרה ששני בני הזוג עדיין בחיים נדרשת הודעת ביטול בכתב שתועבר לבן הזוג השני עם אישור מסירה וההודעה תכיל את כל הפרטים הרלוונטים בדומה לצוואה. כאשר אחד מבני הזוג נפטר ובן הזוג שנותר בחיים מעוניין לבטל את הצוואה והעזבון כבר חולק, על בן הזוג להשיב את כל מה שירש ואם לא ניתן להשיב בפועל אז להשיב בעין (למשל, דירת ירושה שהתקבלה ונמכרה כבר לא ניתן להשיב אותה אלא להשיב את שוויה בכסף) ככל והעזבון טרם חולק על בן הזוג להסתלק מכל חלקו בצוואה.
- שליטה בגורל העזבון – לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג, כל הרכוש עובר לבן הזוג שנותר בחיים, בן הזוג שנותר בחיים רשאי לעשות ככל העולה על רוחו עם נכסי העזבון וכך בעצם לייתר את האמור בצוואה ההדדית ואת כוונת הצדדים ולחלק את העזבון כראות עיניו כל עוד הוא עדיין בחיים, כלומר נניח ובת הזוג נפטרה והעבירה את כל הרכוש לבעל שלאחר מותר הכל יעבור לילדים, הבעל יכול להעביר את כל הרכוש לכל מי שהוא רוצה שהוא לא היורשים בצוואה ובכך כאשר הוא ילך לעולמו לא ישאר דבר בעזבון.
- צופה פני עתיד – לצערנו המציאות יותר חזקה מכל תרחיש שנחשוב עליו ויתכן שהמציאות תזמן לנו תרחיש שלא חשבנו עליו בכלל ולכן כאשר כותבים צוואה הדדית מנסים לחשוב על האפשרויות שבהן החיים יתגלגלו אבל החיים יכולים להפתיע והמציאות תתעלה על כל דמיון ואז הוראות הצוואה שכתבנו בעבר כבר לא יהיו רלוונטיים ואחרי מותו של אחד מבני הזוג, האפשרות לשנות היא גבולית מאוד עד בלתי קיימת.
כאמור צוואה הדדית אפשרית רק לבני זוג בלבד ועל אף החסרונות שלה יש לה יתרונות לא מעטים ולו רק היתרון של הסתמכות בני הזוג אחד על השנייה שאחר מותו של אחד מהם השני יוכל לדאוג לעצמו בצורה מספקת ומכובדת בלי טובות של אף אחד לרבות של היורשים הטבעיים שלהם.
למשרדנו ניסיון רב בתחום הצוואות והירושות בכלל ובתחום הצוואות ההדדיות בפרט, מוזמנים לפנות לייעוץ ללא עלות וללא התחייבות.