ירושה של דירת מגורים היא אחד הנושאים הרגישים ביותר בדיני הירושה בישראל. להלן אסביר כיצד מתבצעת חלוקת דירת מגורים בירושה על פי דין (כשאין צוואה), ומדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום. עוד אציע באילו מקרים נכון יהיה לכתוב צוואה ולא להסתפק בירושה על פי דין.
שלב ראשון: חלוקת רכוש זוגי
חשוב לי להבהיר שלפני שמתחילים בחלוקת העיזבון, יש לבצע תחילה חלוקה של הרכוש הזוגי. בהתאם לדיני השיתוף הזוגי (איזון משאבים, חזקת השיתוף או שיתוף ספציפי מכוח הדין הכללי), אם המנוח היה נשוי או חי עם בן/בת זוג, הם עשויים להיות הבעלים של מחצית מדירת המגורים עוד לפני חלוקת העיזבון.
מוקש לפניך: דיני הרכוש הזוגי קודמים לדיני הירושה. זה אומר שבת הזוג עשויה להיות זכאית ל-50% מהדירה לפני שמתחילה חלוקת העיזבון! לכן, הילדים לא יהיו זכאים לרשת את כל הדירה אלא רק 25% ממנה.
האם הילדים צריכים לוותר על החלק שלהם בדירה?
אני אדגיש כי במקרים בהם אחד ההורים נפטר וההורה השני עודנו בחיים ונשוי לו, הילדים נוהגים לוותר על כל חלק בירושת דירת המגורים. כך, הדירה נשארת כולה ברשות האב / האם שנותרו בחיים. הילדים יקבלו את מלוא חלקם בדירה לאחר מות ההורה השני.
המצב נהיה מסובך שבעתיים כאשר בן או בת זוגו של המנוח אינו ההורה של הילדים אלא בן זוג מפרק ב'. במקרים אלו, הילדים לא ירצו לוותר על חלקם בירושת הדירה.
טיפ ממני: אם יש לכם ילדים מפרק א' ואתם עכשיו בזוגיות פרק ב', אל תסתפקו בכללי הירושה על פי דין אשר עלולים לגרום לסכסוכים משמעותיים בתוך המשפחה. השכילו לכתוב צוואה מבעוד מועד.
שלב שני: חלוקת העיזבון על פי דין
לאחר הקביעה מהו העיזבון (החצי השני של הדירה במקרה שלנו), מתחילה חלוקת הירושה על פי דין:
- בן/בת הזוג: אם המנוח הותיר אחריו בן/בת זוג וילדים, בן/בת הזוג יקבלו מחצית מהעיזבון (כלומר, רבע נוסף מהדירה). כך שבסך הכול, בן/בת הזוג יקבלו 75% מהדירה (50% מדיני הרכוש הזוגי + 25% מדיני הירושה), והילדים יתחלקו ב-25% הנותרים.
- הילדים: החצי הנותר מהעיזבון (רבע מהדירה) יתחלק בין ילדי המנוח בחלקים שווים. כמובן שאם אין בן / בת זוג, הילדים יתחלקו באופן שווה ב-100% מהדירה.
שיטת הפרנטלות בירושה על פי דין של דירת מגורים
אני אזכיר כי חוק הירושה בישראל מבוסס על שיטת הפרנטלות, המגדירה את סדר העדיפות בין קבוצות היורשים:
- פרנטלה ראשונה: ילדי המנוח וצאצאיהם
- פרנטלה שנייה: הורי המנוח וצאצאיהם (אחי המנוח)
- פרנטלה שלישית: הורי הורי המנוח וצאצאיהם (דודי המנוח)
אם אחד מילדי המנוח נפטר לפניו והשאיר ילדים, אותם ילדים (נכדי המנוח) יירשו את חלקו של הורם המנוח. זהו עקרון "החליפים".
מורכבויות אפשריות בירושת דירת מגורים
ירושת דירת מגורים עלולה להיות מורכבת במיוחד במקרים הבאים:
- חצאי אחים: במקרה של משפחה מורכבת עם חצאי אחים, שאלת חלוקת הירושה עלולה להיות מסובכת. האם חצאי אחים יורשים באופן שווה? לפי פסיקת בתי המשפט, לא בהכרח.
- ריבוי יורשים: כאשר הדירה עוברת בירושה למספר רב של יורשים, נוצרת בעלות משותפת שעלולה להוביל לסכסוכים ומורכבות בהחלטות לגבי הנכס.
- מגורים בדירה: סעיף 108 לחוק הירושה מעניק לבן הזוג שהיה גר עם המנוח זכות להמשיך לגור בדירה למשך שישה חודשים. אולם, מה קורה לאחר מכן?
בכל המקרים הללו, כדאי מאוד שלא להסתפק בכללי הירושה על פי דין שכן אלו לא ייצרו וודאות מספקת. גם אם אתם רק רוצים שהכול יתחלק שווה בשווה בין היורשים, ציינו במפורש בצוואה כיצד.
משרד עו"ד אבירם לב
ירושת דירת מגורים על פי דין מהווה תהליך מורכב המשלב בין דיני משפחה, דיני ירושה ודיני מקרקעין. המורכבות גוברת במקרים של משפחות מורכבות, ריבוי יורשים או כאשר הדירה מהווה את הנכס המשמעותי היחיד בעיזבון.
אנו במשרד עו"ד אבירם לב פיתחנו התמחות ייחודית המשלבת בין דיני ירושה ומקרקעין, המאפשרת לנו להעניק ייעוץ משפטי מקיף בנושא ירושת דירות מגורים. ניסיוננו מאפשר לנו לסייע למשפחות בהתמודדות עם האתגרים הכרוכים בירושת דירת מגורים, תוך שמירה על יחסים תקינים בין היורשים והבטחת חלוקה הוגנת וחוקית של הנכס.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לייעוץ מקצועי ואישי בנושא ירושת דירת מגורים – נשמח לעמוד לרשותכם בתקופה מורכבת זו.
שאלות ותשובות
מה קובעת ירושה על פי דין בדירת מגורים?
כללי הירושה על פי דין בדירת מגורים קובעים כי כלל היורשים יתחלקו בדירה שווה בשווה. ככל שלמוריש יש בן או בת זוג בחיים הם צפויים לקבל מחצית מהדירה מכוח דיני השיתוף ועוד מחצית מהעיזבון מכוח דיני הירושה.
מה קובעים כללי הירושה על פי דין לגבי בן זוג שגר בדירת מגורים?
אם למנוח יש בן / בת זוג שמתגורר בדירת המגורים, הוא יוותר בדירה למשך חצי שנה לפחות. בתקופה זו לא ניתן יהיה לפנותו ממנה.
האם בן זוג ידוע בציבור זכאי לחלק בדירת המגורים?
כן, בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה, איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהיה מקבל בירושה על פי דין אילו היו נשואים.
מתי כללי הירושה על פי דין לא טובים בדירת מגורים?
המקרה הבעייתי ביותר הוא זה בו בן או בת הזוג של המנוח אינו ההורה השני של הילדים. במצבים שכאלו, רצוי מאוד לשקול עריכת צוואה.