ניסיון ארוך שנים בתחום המקרקעין לימד אותי כי יורשים מתקשים בהגשת בקשה לרישום צו ירושה ולרישום מקרקעין על שמם מכוח צו ירושה. על כן, במאמר זה אסביר לכם איך להגיש בקשה לרישום צו ירושה וכיצד להוביל לרישום מקרקעין על שמכם מכוח צו הירושה.
מה זה צו ירושה?
אני בטוח שאתם יודעים כי לאחר מותו של אדם הרכוש שהוא הותיר אחריו, הנקרא בשפה המקצועית עזבון, מתחלק בין יורשיו. השאלה איך יתחלק רכושו תלויה בשאלה אם המוריש כתב צוואה לפני מותו אם לאו.
במקרים בהם המוריש כתב צוואה, העיזבון יתחלק בהתאם לקבוע בצוואה. היורשים יצטרכו לבקש צו קיום צוואה מהרשם לענייני ירושה ולאחר קבלת הצו יוכלו לחלק ביניהם את העיזבון. בהיעדר צוואה, העיזבון יתחלק בהתאם לכללים הקבועים בחוק הירושה, מה שנקרא בשפה המקצועית "ירושה על פי דין".
כדי לקבל את חלקם בירושה על פי דין, היורשים נדרשים להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לקבלת צו ירושה. הרשם יבחן את הבקשה וככל שימצא כי היא עומדת בדרישות הקיימות הקבועות בחוק, וכי לא הופקדה אצלו צוואה של המנוח, הוא יפרסם את הבקשה לרישום צו הירושה ברשומות ובעיתונות במשך שבועיים.
במהלך השבועיים בהם הבקשה לרישום צו הירושה תפורסם, תינתן אפשרות לבעלי עניין בעיזבון להתנגד למתן צו הירושה. אם בחלוף השבועיים לא יוגשו התנגדויות – הבקשה תתקבל ויירשם צו ירושה לטובת היורשים. היה ויוגשו התנגדויות למיניהן, התיק יעבור לבית המשפט לענייני משפחה שידון אם לתת ליורשים צו ירושה.
איך מגישים בקשה לרישום צו ירושה?
כעת, אתאר לכם את ההליך הכרוך בבקשה לרישום צו ירושה. תחילה, יהא עליכם לשלם שתי אגרות. הראשונה – אגרת פתיחת בקשה אצל הרשם. עלותה, נכון לשנת 2024, עומדת על 478 שקלים (המחירים מתעדכנים מידי שנה). מי שיפתח תיק באופן ידני ולא באופן מקוון, ישלם אגרה גבוהה יותר.
האגרה השנייה – אגרה עבור פרסום הבקשה בעיתונות. עלותה 66 שקלים, נכון לשנת 2024. זאת, מכיוון שהרשם נדרש לפרסם את בקשת הרישום בעיתונות למשך 14 ימים.
לא אחת אני נשאל על ידי לקוחות כיצד לבצע את הרישום בפועל. אני ממליץ על הדרך הפשוטה ביותר – דרך אתר שירות התשלומים הממשלתי באופן מקוון. מי שמעדיפים שלא לשלם דרך האינטרנט יוכלו לשלם במכונות התשלום האוטומטיות במשרדי הרשם לענייני ירושה או בשובר בבנק הדואר.
לאחר תשלום האגרות הרלוונטיות, תידרשו למלא טופס בקשה לרישום צו ירושה. הטופס מופיע באתר הרשם לענייני ירושה. אם אתם מיוצגים על ידי עורך דין מקרקעין או עורך דין לענייני משפחה המגיש בשמכם את הבקשה, תידרשו לצרף לה ייפוי כוח. כמו כן, יהא עליכם לצרף מסמכים נלווים לטופס הבקשה, דוגמת אישור בדבר הודעה על הגשת הבקשה לכלל היורשים על פי דין.
עם שליחת הטופס באופן מקוון, תקבלו הודעת דואר אלקטרוני (אי-מייל) המאשר את עצם שליחת הבקשה. משם, הבקשה תעבור לבחינה במשרדי הרשם לענייני ירושה וככל שיימצא כי לא נפלו בבקשה בעיות כלשהן, תקבלו אישור על הגשת הבקשה. אם נפלו בעיות במילוי המסמך ובצירוף המסמכים הרלוונטיים, תתבקשו להשלים את החסר.
בקשה לרישום מקרקעין על שם יורשים לפי צו ירושה
אני רוצה לספר לכם על הליך חשוב ויעיל המתאפשר בעת הגשת בקשה לרישום צו ירושה – בקשה לרישום המקרקעין על שם היורשים. בכל מקרה בו העיזבון כולל נכסי מקרקעין, תוכלו להגיש בקשה לרישום המקרקעין על שם היורשים כבר בשלב הגשת הבקשה לרישום צו הירושה.
כל שתצטרכו לעשות לשם הגשת בקשה שכזו, הוא לצרף לבקשת צו הקיום טופס בקשה לרישום המקרקעין בטאבו על שם היורשים. הגשת טופס זה כרוכה בתשלום אגרה נוספת וכן באימות חתימה על הטופס על ידי עורך דין.
אם לא תגישו את הבקשה לרישום מקרקעין יחד עם הבקשה לרישום צו הירושה עצמו, ההליך יהפוך למסובך יותר. במקרים שכאלו אני ממליץ לפנות אל עורך דין מקרקעין אשר יגיש את הבקשה בשמכם באופן מקוון. זאת, מכיוון שבשלב זה הגשה מקוונת של הטפסים תתאפשר רק באמצעות עורך דין בעל כרטיס חכם רלוונטי. אם תעדיפו אחרת, תוכלו להגיש את הבקשה בדואר או באמצעות הפקדת הבקשה בלשכת רישום המקרקעין באופן פיזי.
סיכום
לסיכום, לאחר מות המוריש היורשים יוכלו להגיש בקשה לרישום צו ירושה וכן בקשה לרישום מקרקעין בטאבו על שם היורשים, בהתאם לצו הירושה. לאחר שיוודא כי הבקשה תקינה, הרשם יפרסם את הבקשה ברשומות ובעיתונות למשך שבועיים ימים.
הגשת הבקשה יכולה להתבצע באופן מקוון עליכם לשלם את האגרות הרלוונטיות ובהמשך למלא טופס בקשה לרישום צו ירושה. לבקשה עליכם לצרף את כלל המסמכים הרלוונטיים (למשל – תעודת פטירה למי שאינם אזרחי ישראל). לצד הבקשה לרישום צו ירושה, תוכלו להגיש בקשה מקוונת לרישום מקרקעין בטאבו על שם היורשים. מומלץ לעשות זאת בשלב זה, שכן בהמשך הגשת הבקשה הופכת למסובכת יותר.
אבירם לב משרד עו"ד מקרקעין
מעוניינים להגיש בקשה לרישום צו ירושה? הירושה כוללת מקרקעין שצריך לרשום על שם היורשים? עשו זאת בעזרת עו"ד אבירם לב. עו"ד אבירם לב מתמחה בדיני מקרקעין ובעל ניסיון רב ברישום צווי ירושה וצווי רישום מקרקעין על שם יורשים. פנו אליי והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים שכבר נהנו משירותיו.
שאלות ותשובות בנושא בקשה לרישום צו ירושה
איך אפשר להגיש בקשה לרישום צו ירושה?
ניתן להגיש את הבקשה לאחר תשלום האגרות (באתר התשלומים הממשלתי / בדואר / בלשכות הרשם לענייני ירושה). הגשת הבקשה תתבצע באופן מקוון. המעוניינים יוכלו להגיש פיזית את המסמכים ללשכת הרשם לענייני ירושה.
האם אפשר להגיש בקשה לרישום מקרקעין לפי צו ירושה באופן מקוון?
אם הבקשה לרישום מקרקעין מוגשת לצד הבקשה לצו ירושה – תוכלו להגיש אותה באופן מקוון. אם היא מוגשת רק לאחר קבלת הצו, עורך הדין שלכם יוכל להגיש אותה באופן מקוון לאחר שיתחבר למערכות באמצעות הכרטיס החכם שברשותו. ללא גישה למערכות אלו, לא תוכלו להגיש את הבקשה באופן מקוון.
כמה עולה בקשה לרישום צו ירושה?
אם הבקשה היא לפתיחת תיק מקוון לרישום צו ירושה, תידרשו לשלם אגרות. סך התשלומים מגיע לכ-550 שקלים. הגשת בקשה לרישום זכויות יורשים במקרקעין תעלה כ-170 שקלים נוספים.
מה קורה לאחר הגשת בקשה לרישום צו ירושה?
אם הרשם ישתכנע שהבקשה הוגשה כדין, תקבלו אישור על הגשתה. בשלב זה, היא תפורסם ברשומות ובעיתונות למשך 14 יום. אם יוגשו התנגדויות לבקשה, התיק יעבור לבית המשפט (או לבית הדין אם כלל הצדדים מעוניינים בכך). בהיעדר התנגדויות, הרשם ירשום עבורכם צו ירושה סופי.
מה ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה?
צו ירושה נועד למקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה ויש לחלק את הירושה בהתאם לכללי ירושה על פי דין. צו קיום צוואה שייך היכן שקיימת צוואה בתוקף שהותיר אחריו המוריש.